🚨 ⚠️ INGYENES házhozszállítás minden 20000 Ft feletti rendelés esetén! 📦

Hogyan növelhetjük a DHT-, és Tesztoszteronszintünket

május 20, 2018 0 hozzászólás

Hogyan növelhetjük a DHT-, és Tesztoszteronszintünket

 

Függetlenül attól, hogy ez a cikk nem közvetlenül a szakállnövesztéssel foglalkozik, tudnunk kell, hogy maga a szakáll a hormonjaink eredménye — különösen az androgéneknek: a tesztoszteronnak és dihidrotesztoszteronnak (DHT). 

A legtöbb ember hallott már a tesztoszteronról és annak néhány pozitív hatásáról, ezzel szemben a DHT már kevésbé ismert. Pedig a DHT a tesztoszteronnak egy hatékonyabb formája, és egy fontos tényező a férfiak egészségében (és a szakáll egészségében). A tesztoszteronszint növekedése általában együtt jár a DHT-szint növekedésével is, amit a következő pontokban fogunk kifejteni, hogy mégis hogyan lehetséges.

Hogyan növelhető a tesztoszteron és a DHT-szint

1. Legyen az étkezésed tiszta, és egészséges

Az ételfajták közvetlenül befolyásolhatják a tesztoszteron szintünket. Amire mindennap különösen szükségünk van, azok az egészséges zsírok jó része.

Ezek a telített és egyszeresen telítetlen zsírok, amikre itt van néhány példa: avokádó, tojás, vaj (fűvel táplált forrásból való), olíva- és kókuszolaj, valamint a vörös húsok. A zsírbevitel legyen körülbelül 40% (20% fehérje, 40% szénhidrát).

 

2. Ne fogyassz annyi cukrot

A túl sok glükóz bevitel vezet az ún. inzulincsúcshoz, ami az alacsonyabb tesztoszteronszint okozója. Nem kell teljesen kihagynod az életedből, de a sok édesség és főleg a cukros italok elhagyása óriási segítséget jelenthet.

 

3. Csinálj valami erősítő edzést és / vagy magas intenzitású intervallum tréninget (HIIT)

Csináld nagy súlyokkal, hogy intenzívebbé tedd az edzést, vagy próbálj meg futás közben 30 másodperces sprinteléseket csinálni. Az intenzív edzésekről/futásról kimutatták már, hogy nagymértékben megnöveli a tesztoszteronszintet, szemben az egyszerű kardio-szerű kocogással (ami általában nem befolyásolja, vagy esetleg negatív hatást gyakorol a T-szintekre).

Tipp: Igyál egy kis fehérje shaket edzés után, kb. 1-2 órán belül, de lehetőleg minél hamarabb.

 

4. Add le a rajtad lévő felesleget (testzsírt, és nem izomtömeget) 

A zsír össze van kapcsolva a fokozott ösztrogénszinttel, ami csökkenti a tesztoszteronszintet, mivel az ösztrogén a tesztoszteronból képződik. A kevesebb tesztoszteron és a magasabb ösztrogén szintén kevesebb DHT termelést jelent.

Ha a fenti három pontot (a., b., c.) csinálod, akkor annak már elegendőnek kell lennie, hogy leadd a nemkívánatos kilókat.

 

5. Igyál egy kis koffeint

Ez lehet ellentétes lesz azzal, amit az ember hallani szokott, de magáról a koffeinről is kimutatták hogy egészséges, és emellett a magas intenzitású edzések előtt bevitt koffein nagyban növeli a tesztoszteronszintünket. 

Ha szoktál kávét inni, akkor az már sokat segít (bár ne ess túlzásokba, úgy már nem igazán esik az egészséges kategóriába). De ne felejtsd el korlátozni vagy teljesen kihagyni a cukrot a csésze kávédból és bánj óvatosan a tejszínnel/tejszínhabbal.

Ha van lehetőséged, igyál fekete kávét; kevesebb kalóriát tartalmaz, és sokkal egészségesebb.

 

6. Kreatin és Bór mint étrendkiegészítők

A kreatin az étrendkiegészítők piacán a talán legalaposabb kivizsgált kiegészítő. A kreatin-monohidrát olcsó, biztonságos, és hatékony módja annak, hogy növeld a tesztoszteron és a DHT-szinted.

A másik oldalon meg ott a bór, ami kevésbé ismert, de kutatások már kimutatták erről a kiegészítőről is, hogy növeli a tesztoszteronszintet.

Ebből többre lesz szükséged, mint amit a termék címkéjén írnak; napi 6-10 mg-ot vigyünk be nyugodtan, az alap 3 mg helyett. 10 mg fölé azért ne menj, mert akkor már mérgező hatása is lehet.

 

7. Csökkentsd a stresszt

Ezt határozottan könnyebb mondani, mint csinálni, de a stressz számos negatív dolog okozója az életben, többek között a tesztoszteron blokkolása a felesleges kortizol miatt, ami felszabadul. 

Ha neked problémáid vannak a stresszel, keress módot/módszert arra, hogy csökkenteni tudd. Akár ki is próbálhatod a meditációt, jógát, vagy pár légzési gyakorlatot.  

 

 

Ezek a pontok könnyen követhetők, és végső soron nagyon hatékonyak ahhoz, hogy a DHT-, és tesztoszteronszintünknek egy löketet adjunk, aminek a legjobb a mellékhatása: a szakáll növekedése.

Lehetőleg kerüld a boltok polcain kapható tesztoszteronszint növelőket, mert elég kicsi az esélye, hogy működnek az ilyesféle szerek (maximum a placebo hatás), és ezeknek a szedésével amúgy sem tennék semmi jót a szervezetünknek.

E helyett spórolj meg magadnak egy kis pénzt, és azon szerezz be valamilyen edző felszerelést vagy valamilyen egészséges kaját az új étrendedhez, hogy jobban tudj összpontosítani. Ja, és persze hogy jobban nőjön a szakállad. Sok sikert!




x
x